top of page

Kısa Çalışma ÖdeneÄŸinde SGK Tahakkuku ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Adsız.png

 KISA ÇALIÅžMADA YARIM ÜCRET ve SÄ°GORTA PRÄ°MÄ° TAHAKKUKU

​

BilindiÄŸi üzere kısa çalışma ödeneÄŸi COVÄ°D 19 gerekçesi ile CumhurbaÅŸkanlığı açıklaması ve Ä°ÅžKUR yönetim kurulu kararınca zorlayıcı neden olduÄŸu kabul edilmiÅŸtir. Zorlayıcı nedenin varlığı durumda verilecek Kısa Çalışma Ödemesinde 4857 sayılı kanunun 40. Maddesi uyarınca ilk bir haftalık ücretin yarısının (iÅŸveren isterse tamamı) ödenmesi gerektiÄŸi ve bu ilk bir haftalık süre için Ä°ÅŸ Kurumunca bir ödeme yapılmamaktadır. Bir baÅŸka anlatımla 90 günlük Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi talebinde buluna kiÅŸiye Ä°ÅŸ Kurumu 83 günlüÄŸünü öder 7 günü iÅŸverenlikçe yarım ücret olarak ödenmesidir.  Bu bir haftalık ödemenin SGK açısından tahakkuk ve iÅŸçiye nasıl bir ödeme yapılacağı oldukça büyük bir çıkmaz gibi gözükmektedir.  Bir haftalık ücret ödemesine iliÅŸkin 4857 Sayılı Ä°ÅŸ Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu ve 4447 sayılı Ä°ÅŸsizlik Sigortası Kanunundaki düzenlemeler ile kurum uygulamaları dikkate alınarak deÄŸerlendirme yapma ihtiyacı doÄŸmuÅŸtur.

​

​

​

A -Ä°LGÄ°LÄ° MEVZUAT DÜZENLEMELERÄ°

​

​

 1-4857 Sayılı Kanunun 40. Maddesi Açısından

​

Yarım ücret

‘’Madde 40 - 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan iÅŸçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir’’ hükmünü içermektedir.

​

2- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu Açısından

​

  • Günlük kazanç sınırları

​

MADDE 82- (DeÄŸiÅŸik birinci fıkra: 13/2/2011-6111/39 md.) Bu Kanun gereÄŸince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, sigortalıların yaÅŸlarına uygun asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise 16 yaşından büyük sigortalıların günlük kazanç alt sınırının 7,5 katı, ancak sosyal güvenlik sözleÅŸmesi olmayan ülkelerde iÅŸ üstlenen iÅŸverenlerce yurt dışındaki iÅŸyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk iÅŸçileri için 3 katıdır.

Günlük kazançları yukarıdaki fıkrada belirtilen alt sınırın altında olan sigortalılar ile ücretsiz çalışan sigortalıların günlük kazançları alt sınır üzerinden, günlük kazançları üst sınırdan fazla olan sigortalıların günlük kazançları da üst sınır üzerinden hesaplanır.

Ä°kinci fıkraya göre sigortalının kazancı alt sınırın altında ise bu kazanç ile alt sınır arasındaki farka ait sigorta primleri ile ücretsiz çalışan sigortalılara ait sigorta primlerinin tümünü iÅŸveren öder.

 

 

 

  • Ä°ÅžVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ(01.09.2012 tarih ve 28398 sayılı Resmi Gazete )

​

2.1.2.4- Ä°ÅŸverenlerce Kurumumuzdan Geçici Ä°ÅŸ Göremezlik ÖdeneÄŸi Alan Sigortalılara Ä°stirahatlı OlduÄŸu Süreler Ä°çin Ücret Ödenmesi Halinde Prim Ödeme Gün Sayısının Hesaplanması

​

…… ‘’Dolayısıyla prime tabi tutulan bu ödemelerin ,sigorta primine esas günlük kazanç alt sınırının altında kalması halinde Kanunun 82 nci maddesi gereÄŸince prime esas günlük kazanca tamamlanarak, iÅŸ kazası ve meslek hastalığı sigortası primi de dahil olmak üzere prime tabi tutulması ve bu primlerin iliÅŸkin olduÄŸu sürelerin aylık prim ve hizmet belgesinde prim ödeme gün sayısına ilave edilmesi gerekmektedir.’’Ä°bareleri yer almaktadır.

​

​

3-4447 sayılı Ä°ÅŸsizlik Sigortası Kanunu Açısından

​

​

KISA ÇALIÅžMA VE KISA ÇALIÅžMA ÖDENEĞİ HAKKINDA YÖNETMELÄ°K

​

MADDE 7

​

‘’(6) Zorlayıcı sebeplerle iÅŸyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra baÅŸlar’’ düzenlemesi bulunmaktadır.

​

Ayrıca iÅŸverenlerce Ä°ÅŸ Kurumuna verilen KISA ÇALIÅžMA TALEP FORMU’ nun 7. Maddesine bakıldığında ‘’ Zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma uygulamalarında Kurum tarafından yapılacak ödemelerin 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 Ä±ncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra baÅŸlayacağını, bu döneme iliÅŸkin ücretin iÅŸverene ait olduÄŸunu’’ ibaresi vardır.

​

Ä°Åž Kurumunca  Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi Onaylanan Firmaya GönderdiÄŸi Yazılarda

 

8. Zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma uygulamalarında Ä°ÅžKUR tarafından yapılacak ödemeler 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra baÅŸlar ve bu döneme iliÅŸkin ücret ve primler iÅŸverene aittir.

​

​

B-ÖRNEKLER

​

​

Örn 1: A firmasın aldığı kararla, zorunlu nedenlerle kısa çalışma ödeneÄŸine baÅŸvurmuÅŸ ve onaylandığını düÅŸünürsek. Asgari ücretle çalışmakta olan Ahmet Mart ayında 15 gün çalışmıştır. Firma 16 Mart itibariyle ödenek için baÅŸvuruda bulunmuÅŸtur. Bordrolama iÅŸlemi yapılırken Ahmet’in çalıştığı 15 günlük ücretinin karşılığı olarak brüt 98.1(asgari ücretin bir günlüÄŸü)X 15 gün: 1.471,5 TL brüt ücret sigortaya tahakkuk edilmelidir. BaÅŸvuru tarihinden sonra ki bir haftalık süre için ödenecek olan yarım ücret brüt 343,35 TL( 245,46 TL net) tutarındadır. Bu tutarın sigorta primine esas kazancı brüt 49,05 TL olmaktadır. Ancak asgari ücretin sigorta primine esas kazancı günlük brüt 98,1 TL olduÄŸundan bu tutar günlük sigorta gösterilmesi gereken kazançtan düÅŸük kalmaktadır. Asgari ücretin altında kalan SPEK tutarları kabul edilmediÄŸinden kısa çalışmanın baÅŸladığı ilk yedi gün için SGK primi olarak brüt 686.7 TL  olmak üzere 2.158 TL olarak iÅŸveren tarafından sigorta tahakkuku yapılacaktır. Geriye kalan 9 gün ise eksik günden  ‘’ 18- Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi’ seçilerek girilmelidir.

 

Örn 2: B firmasın aldığı kararla, zorunlu nedenlerle kısa çalışma ödeneÄŸine baÅŸvurmuÅŸtur.Brüt 6.000 TL ile çalışan AyÅŸe 15 Mart tarihine kadar çalışmıştır. Firma 16 Mart itibariyle ödenek için baÅŸvuruda bulunmuÅŸtur. Bordrolama iÅŸlemi yapılırken AyÅŸe’nin çalıştığı 15 günlük ücretinin karşılığı olarak brüt 200 TL X 15 gün: 3.000 TL brüt ücret sigortaya tahakkuk edilmelidir. BaÅŸvuru tarihinden sonra ki bir haftalık süre için ödenecek olan yarım ücret brüt 700 TL( net 500,4 TL) tutarındadır. Bu tutarın sigorta primine esas kazancı brüt 200 TL olmaktadır. Bu tutar asgari ücretin sigorta primine esas kazancı olan brüt 98,1 TL’nin üstünde olduÄŸundan iÅŸveren bu süreler için ekstradan bir sigorta primi ödemeyecektir. Bu kiÅŸiye iliÅŸkin 22 gün sigorta gün sayısı ve 3.700 TL SPEK tahakkuku olacaktır. Geriye kalan 9 gün ise eksik günden ‘’ 18- Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi’ seçilerek girilmelidir.

 

Örn 3: C firmasın aldığı kararla, zorunlu nedenlerle kısa çalışma ödeneÄŸine baÅŸvurmuÅŸtur. Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi baÅŸlangıcı olarak 1 Nisan tarihi belirtilmiÅŸtir. 4857’nin 40. Maddesi uyarınca çalışanlar 8 Nisan tarihinden itibaren ödeneÄŸi almaya baÅŸlayacaklardır.Asgari ücretle çalışmakta olan Mehmet’e bu bir hafta için maaÅŸ ödemesi olarak brüt 343,35 TL(net 245,46 TL ) ödeme yapılacaktır. Ancak günlük SPEK tutarı asgari ücretin sigorta primine esas kazancı olan günlük brüt 98,1 TL olduÄŸundan, bu tutar düÅŸük kalmaktadır. Asgari ücretin altında kalan SPEK tutarları kabul edilmediÄŸinden kısa çalışmanın baÅŸladığı ilk yedi gün için SGK primi olarak 686.7 TL olmak üzere iÅŸveren tarafından sigorta tahakkuku yapılacaktır.   Geriye kalan 23 gün ise eksik günden  ‘’ 18- Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi’ seçilerek girilmelidir.

 

​

​

​

​

​

 

 

C -SONUÇ ve ÖNERÄ°LER

​

​

Yukarıda belirtilen ilgili mevzuat ve kurum uygulamaları dikkate alındığında ilk haftanın SGK tahakkuka esas kazanç ve prim gün sayısı olarak:

​

1-Günlük yarım ücretleri asgari ücretin bir günlük(brüt 98.1 TL) tutarının üzerinde olanlarda sorun yok ilk hafta 7 güne isabet eden yarım ücret tutarı kadar tahakkuk ve sigortalı gün sayısı eklenecek. (Örn 2 ‘de ki gibi)

​

2-Günlük yarım ücretleri asgari ücretin bir günlük(brüt 98.1 TL) tutarının altında kalanlarda SPEK tutarını 98.1 TL  olmak üzere 7 gün  için  686.7 TL tutar ile bu 7  gün sigortalı gün sayısı olarak eklenmeli.

​

3-4857 Sayılı Ä°ÅŸ Kanununun 40. Maddesi  dikkate alınarak Asgari ücret alan bir kiÅŸi bir haftalık yarım ücrete isabet eden tutar kadar net ücret  verilebilir. Dilenirse bu tutar tam olarak iÅŸçiye verilebilir ( Ä°ÅŸçi lehine bir uygulama  ilkesi gereÄŸi) .

​

4  Sigortalı gün sayısının gösterilmemesi ve eksik kazanç bildirimi durumunda SGK açısından ileride teÅŸvikler de dikkate alındığında  ciddi bir yaptırımla karşılaşılabilinir.

​

5- Mevcut SGK düzenlemeleri açısından yukarıda belirttiÄŸimiz krallar geçerli ancak bu olaya özgü SGK’nin ayrıksı bir genelge çıkarması durumu netleÅŸtirecektir.

​

6-Verilen örneklerde ayın bütün günleri çalışmıyormuÅŸ gibi deÄŸerlendirilmiÅŸ ancak iÅŸletmelerimizin bir çoÄŸundan hafta 22.5-30-15 saat çalışılmayacak halleri de dikkate alındığın da 7 günlük ücretin tamamımın ödenmesi bu karmaÅŸayı ve muhasebe iÅŸlemlerini kolaylaÅŸtırma adına faydalı olacaktır.

​

​

  Ä°ÅŸverenlerin Kısa Çalışma BaÅŸvurusunda En Sık Yaptığı 25 Hata'ya Buradan UlaÅŸabilirsiniz 

​

Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi (KÇÖ) baÅŸvurusu kabul edilen ÅŸirketler için yol haritası!

​

Ücretsiz izin maaşı kılavuzu: Kimler, nasıl baÅŸvuracak?

​

​

​

SokaÄŸa Çıkamadıkları için Ä°ÅŸe Gidemeyenlere Ücret Ödenir mi?

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

Evden Çalışmanın Hukuki Boyutu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

 

 

Kısa Çalışma ÖdeneÄŸinin Bordroloma ve SGK Boyutu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

Yabancı Uyruklularda Kısa Çalışma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korona Virüs Ä°ÅŸ Kazası Sayılır Mı?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antalya Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirler Odası Canlı Yayın

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

 

 

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KÇÖ Belli Olmadan Ücretsiz Ä°zne BaÅŸvurmalı mıyız ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi Alırken Ä°ÅŸçi Alımı Yapılır mı ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

ÖRNEK HESAPLAMALAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ä°yi Çalışmalar Dileriz

 

SaÄŸlıkla ve Sevinçle kalın

 

ALÄ° Ä°HSAN ÖZTÜRK                                              TEKÄ°NAY TAN 

E. Ä°ÅŸ BaÅŸmüfettiÅŸi                                    Ä°ÅŸ ve Sosyal Güvenlik Denetmeni

​

2121.png
Yarım_Tablo.png
Mart Tablo.png
1515151.png
bottom of page